2013. július 18., csütörtök

Az én első fitspiration postom, holtpontokkal és más nyalánkságokkal - Zsuzsi

Akkor elkezdem az elején. Tavaly nyáron bomba testem volt, 50-51 kg voltam, szépségversenyeztem, magabiztos voltam, nem voltam frusztrált se strandon, se buliban egy miniruhában, sőt, élveztem, hogy a diéta és a sok edzés milyen csinossá tett.


Aztán ősszel lett egy kapcsolatom, ami most tavasszal ért véget, és bizony felszaladt egy jó hat kg-nyi 'boldogságbunda' (Réku olyan cuki szavakat tud gyártani!). Mindig nasiztunk, megfőztem az összes specialitásomat - a felturbózott bolognaimat, a családi titkos rántott husit a családi titkos rizzsel, a három rétegű amerikai palacsintát (nutella-eperlekvár-nutella). És csak azért ezeket említem, mert ők voltak a toplistánkon.
Kapiskáljátok már?
Aztán jött a tavasz, meg a nyár, és én rengeteget dolgoztam (szakmai gyakorlat, minél hamarabb teljesíteni akartam az óráimat, hogy maradjon nyaram), és mindig találtam valami kifogást, hogy miért nem megyek el edzeni.
Nagyjából másfél hónapja viszont beláttam, hogy fáradt vagyok, stresszes, nyűgös, és a testem sem az igazi, így rászántam magamat a változtatásra.

Ebben a postban le fogom írni, milyen edzéseket preferálok, milyen edzők vannak rám nagy hatással, mi inspirál, ha eljutok a holtpontra, és mi vesz rá arra, hogy mindennap lejárjak mostanában edzeni (most már visszatartani lenne nehezebb!).

Szóval tedd le a csokit, vegyél a kezedbe egy almát, és olvass szeretettel. Köszi. 


Kattints a továbbra a folytatáshoz!




Nyílt titok, hogy az Oxygen Wellness a kedvenc helyem, még a naphegyi kisfilmben is szerepeltem. Az a legviccesebb az egészben, hogy miután abbahagytam a jiu jitsut és a harci fitnesst pár éve, nem jártam sehova. Anyukám mondta -  akinek egyszer ajándékként vettünk nővéremmel egy egy hónapos bérletet az újpesti központjukba -, hogy van ez az aerobic óra, egy nagyon jó arc nő tartja, menjek el vele. Elmentem. És odaszoktam.
Szeretném leszögezni, hogy nem állok az Oxygen alkalmazásában, nem kértek meg, hogy írjak róluk, egyszerűen kikívánkozott belőlem, hogy dicsérjem a helyet. Igényes, szép, szuperek a gépek...
Leginkább pedig az edzőikkel vagyok megelégedve!

Kedvenc edző: Lóránth Kata
Lóránth Kata óráira évek óta járok, és a mai napig ő a kedvenc edzőm. Képzeljetek el egy  - ha jól tudom - 49 éves (!!!!!) nőt, aki:
  • végig biztat egy órán keresztül ("Le ne tedd a lábad, éppen téged nézlek!!")
  • üvöltözik ("Mééég méééég és gyerünk már csak NYOLC HÉT HAT ÖT NÉGY HÁROM KETTŐ EGY na tessék, nem mondhatod, hogy nincs szurkolótáborod.")
  • hat a lelkiismeretedre ("Ez a lábemelés egy túrós palacsinta, ez egy lekváros, ez egy csokis...")
  • inspirál ("Ez a belső comb gyakorlat nagyon fontos a hideg téli estékre, amikor összebújsz a pároddal...")
  • oltogat ("Húzd be a hasad!...Ja, hogy ez már az...?)
  • kiismer ("Esküszöm, be fogok nézni kifelé menet a cukrászdába, hogy melyikőtök fejezi be ott az estét!")
  • próbál kommunikációt létrehozni veled a legszadistább gyakorlatok közben ("Ebből csinálunk még 4x8-at, mert jön a nyár. Jó? Jó? JÓÓ? Mivan, most nem beszélgettek velem?")
  • a saját inspirációját is kivetíti rád ("Ma nagyon megdolgozzuk a feneket meg a hasat, mert megyek a Balcsira a hétvégén!")
  • kicsit átver ("MÁR CSAK NÉGY!....szer nyolc.")
  • figyel ("Le ne tedd a lábad, ÉPPEN TÉGED NÉZLEK!!!")
  • logikusan érvel ("Lehet tárcsával vagy ilyen felcsatolható lábsúllyal csinálni, és akkor ugyanannyi pénzért többet kapsz! Jó, nem?")
  • nagy igazságokra tanít ("LE NE TEDD A LÁBAD, BÜSZKESÉG IS VAN A VILÁGON!!!")
  • vicceskedik (belső comb, fekszel, terpeszben a levegőben a lábad, összeszorítod a fogad, imádkozol, hogy túléld az órát... "Micsoda gyönyörű terpeszek! Lányok, azt hallottátok már, hogy a könyv is ott nyílik ki, ahol a legtöbbet használják? Hahahaha LE NE TEDD A LÁBAD!!!!!!!!")

Értitek már, miért ő az egyetlen ember, akinél egy cardio intervall órát nem csak hogy végig bírok csinálni, de még élvezem is?



Az az igazság, hogy nagyon sok ember rosszul eddz. Mivel a legtöbbünk nem személyi edző, elég ritka, hogy ösztönből mindig eltalálja, mit hogyan kéne csinálnia, aztán persze jön a panaszkodás, hogy semmi változás nincs. Ha pedig valaki tudatlanul eddz, nemhogy formálódni nem fog, de még akár le is sérülhet. Érdemes egyszer kifizetni egy személyi edzőt, csak hogy elirányítson az első alkalmaknál, mit hogyan csinálj. (Már ha nem vagy érdekelt csoportos órákban, csak a gépek használatában.)




Feszegesd a határaidat minden edzésnél. Ha egy órához hozzászoktál, és könnyebben megy, csináld a gyakorlatokat súlyokkal, aztán emeld a súlyokat fokozatosan. Meglátod, így már nem is lesz olyan könnyű! Az az igazán jó edzés, amikor többször is holtpontra kerülsz - annyira büszke leszel magadra a végén, mert megtapasztalod, hogy milyen erős vagy! És nem csak az edzésben, ez bizony a lelki dolgokra is kihat, az egész életedre - mert holtpont nem csak az edzőteremben van, ezt mindannyian tudjuk.




Amit én ajánlok (főleg kezdőknek), azok a csoportos órák. Az edzők pontosan tudják, hogyan kell bemelegíteni, zsírt égetni, izmot építeni, és lenyújtani a végén. Ezernyi féle óra közül választhatsz, cardio intervall, alakformáló, cardio kick box, salsa fitness, zumba, spinning, jóga, dance aerobic, body art, hot iron, gymstick muscle, és még órákig sorolhatnám. KIZÁRT, hogy ne találj olyan órát, ami tetszik, amit szívesen csinálsz, és ahol az edzőt is kedveled. 



Én például nagyon szűröm az edzőket - megnézem képen/személyesen, és ha nem szimpi, nem fogok bemenni az órájára. Eddig szerencsére nem sok ilyen volt. Most találtam éppen egy új edzőt, Borsos Petit - mindig Kata órája előtt volt, és mosolyogva köszönt minden alkalommal, amikor elhagyta a termet, mi meg beviharzottunk. Féltem tőle az elején, mert hallottam, hogy mennyire szadista. Hát tényleg az. Ma felkeltem reggel negyed hatkor, hogy elmenjek a hét órás alakformáló órájára - nagyon durva volt. Teljesen más volt, mint Kata órái, de nagyon jól esett. Újfajta megmérettetés volt, mert itt negyedóra után azt hittem, meghalok, és ezt nagyon régen éreztem (főleg ilyen rövid idő után).

....:D

Edzőként nagyon rendes amúgy, nem poénkodik összevissza, de vagy tízszer odajöttem hozzám beszélgetni, bemutatkozott az elején, megdicsért, hogy tudja, hogy nem szoktam ilyen korán járni edzeni, és mégis milyen jól megy. Elmentem az este hat órás órájára is, nagyon nagyon fájt (már volt reggelről egy erős izomlázam), itt full más gyakorlatok voltak (ugyanúgy hardcore volt), de nagyon tetszett ez az óra is. Második alkalommal is többször odajött, annyira kedves, pozitív, szimpatikus személyiség, meg persze jól is néz ki, szóval elég sokan csorgatják a nyálukat rá. A legjobban az esett, amikor lábemelés közben odajött hozzám, leguggolt, és elkezdett velem beszélgetni - megkérdezte, hogy mit sportoltam? Mondtam, hogy jiu jitsuztam, erre fellelkesült, hogy igen, akkor ezért vagyok ilyen szívós, mert a küzdősportok megedzik az embert. Aztán mondtam neki, hogy igen, fél évig se tartott a dolog...:D 
Szóval végül is saját magamat tettem szívóssá, és ez a nap dicsérete volt. :)



De tényleg, tegyél végre valamit, ha eddig még nem tettél. Fejleszd magad. Szánj rá időt. Ez az egész "nincs időm edzeni" szöveg egy nagy kamu. Arra van időd, amire szánsz, a tested pedig legyen a toplistán.
Sokan mondják, hogy nincs pénzük edzeni. Kétlem, hogy ez így van. Nem akarok senki pénztárcájában turkálni, de ha péntek este van pénzed bulizni, meg tudsz venni csokit, meg sajtburger menüt a mekiben, akkor inkább csak tanuld meg, mire érdemesebb költeni, mi fog jobban megtérülni. Ahogy Kata mindig mondja: "Az a pénz, amit az egészségedre szánsz, sosem kidobott pénz."
És persze a futás a lakótelepen semmibe sem kerül, ezt se felejtsd el.


Nézzük is, én mit látok az edzésben:
  • oldja a feszültséget
  • segíti az álmatlanságot
  • oldja az alhasi görcsöket a házisárkány napjaimon
  • erősebbé tesz fizikailag és lelkileg is
  • energikusabb leszek és terhelhetőbb
  • megismerhetek új embereket
  • szebb testem lesz
  • egészségesebb leszek
  • nem fogok lihegni, ha sokat kell lépcsőznöm
  • magabiztosabb leszek
  • bele fogok férni a tavalyi ruhatáramba
  • egy szimpla farmer-top összeállítás is remekül fog állni, nem kell trükközni mindenféle kiegészítőkkel
  • még egy csomó minden, de nagyon fáradt vagyok. 


Gondolatok, amik átsegítenek a holtponton:
(Előre leszögezem, valószínűleg azt fogjátok gondolni, vicceskedem, vagy idióta vagyok, de én TÉNYLEG ezekre gondolok.)
  • Én vagyok Buffy (igen, a vámpírok réme). A kiválasztott. Jönnek a gonoszok. Ha én nem vagyok felkészült, ha nem bírom végigcsinálni, a világ elpusztul. Pont.
  • Ilyen védelmező izé vagyok.(Like Buffy, kisebb módosításokkal). Elhívnak a Roxfortba, hogy segítsek őrizni a kastélyt. Azért edzem, hogy szinten tartsam magam, és Perselus éppen bekukucskál az ajtón. Jó lenne, ha azt látná, milyen kemény vagyok, nem pedig azt, hogy ledobom a súlyzót, és összegömbölyödve vinnyogok a padlón.
  • Nem akarok leégni a nálam kétszer idősebb nőknél, akik remek formában vannak.
  • Példát akarok mutatni azoknak, akik éppen először vannak azon az órán.
  • Van büszkeség is a világon, ahogy Kata mondta, csak kibírok még valahogy 16 lábemelést, utána majd pityergek kicsit.
  • Csak ezt az utolsó pár darabot éljem túl, és majd később kisírom magam.
  • A szexi edző bácsi idenéz. Na ne már, hogy épp azt lássa, ahogy pár másodpercre megpihenek!
  • Az a lány ott annyira nem szimpi, kicsit pofavágós, de ő is telerakja magát súlyzóval, mint én. Ha ő meg bírja csinálni, én is. Nem adom meg neki az örömöt, ne velem akarjon rivalizálgatni.
  • Az a lány ott szimpi, jézus, még nagyobb súllyal csinálja, mint én. Olyan akarok lenni, mint ő. Ha neki megy, nekem is menni fog, csak kitartás kérdése!
  • A szép testnek ez az ára, majd holnap reggel meglátom a tükörben, mennyivel jobb popsim lett, de ahhoz ezt végig kell csinálni!
  • Perselus bekukucskál az ajtón. Vagy ezt már mondtam?

Egyelőre ennyit szerettem volna írni Nektek. Titeket mi inspirál? Milyen órákat/edzőket részesítetek előnyben?:)

Ölel: Zs

11 megjegyzés:

  1. Én nem szeretem a csoportos edzéseket, valamiért frusztrál a dolog, így télen, amikor megelégeltem, hogy a "nem tudok kimenni futni, brinágázni etc" kifogásokkal jöjjek elkezdtem az Insanity nevű programot csinálni.
    Szerettem, bár néha elég gyilkos. Mióta ki lehet menni inkább futok, - legtöbbször a barátommal, amiről az elején tartottam egy kicsit, de egyre jobban szeretek elmenni egyedül is - de biztos vagyok benne, hogy ahhoz is visszatérek még.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt Réka is csinálta, nagyon jókat hallok róla! Én például a futással nem jövök ki - aszfalt mindenhol, és a szétmegy a térdem, futógépen meg természetellenesnek érzem. Nekem kell, hogy lássam az elsuhanó tájat. :D
      De akkor Te is tettél magadért, ennek örülök!!:) Így tovább!

      Törlés
  2. Én is csak akkor futok, amikor itthon vagyok. :)) Itt aztán van elsuhanó táj (emberek pedig nem sokszor jönnek szembe :D) Köszi! (Ha már itt járunk a posztot is. Épp időben jött, most kezdtem ellustulni és picit feladni, de ez megint adott egy löketet.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor jó kis helyen lakhatsz!:D Örülök, hogy sikerült inspirálnom egy picit!! <3 Hajráá:)

      Törlés
  3. Már a képed inspirált :D Most én is ellustultam, eddig zumbáztam csak nyáron nem tartanak órát így szépen elpunnyadtam...De most megint rászánom magam valami mozgásra ,pont jókor jött a poszt, köszönöm^^:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de aranyos vagy!! <3 Majd töltök fel update képeket is!:)
      Hidd el, ha sokéig edzettél, aztán kihagytál pár hónapot, csak az első pár edzésre nehéz rászánni magad, utána már el sem tudnak tántorítani tőle!:) Ügyes legyél, és sok sikert!

      Törlés
  4. Hmm... én vidéki lány vagyok, egy órára az első érdemleges várostól ahol konditerembe járhatnék, csak az utazás 2 órámba tellene, így én itthon oldom meg a mozgást. Térd gondok miatt a futás nálam sajnos nem jöhet szóba, pedig nagyon szeretnék. :(
    Én azért nem szeretem a csoportos órákat mert zavar ha lemaradok, mert nekem nem 5kg a súlyfeleslegem, hanem picivel több és így nem tudom olyan intenzitással csinálni. Én most tartok egy Squat challenge felénél, emellett a ytubeon az XHIT -es csajok videóira mozgok mindennap, ezer és egy videójuk van, kedvesek, biztatnak :) és mikor nagyon mérges vagyok magamra mert nem tudtam ellenállni valami jó kajának akkor Rubint Rékával büntetem magam, pluszba :D
    Ezek a motivációs képek szuperek :) én ilyeneket szoktam nézegetni mikor nehezebben megy a dolog vagy before-after képeket, és amikor azt látom, hogy valaki fél év alatt kemény munkával 30 kg-t le tud fogyni akkor tudatosul bennem, hogy nekem jóval kevesebbet kell és nevetséges, hogy itt hisztizek :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát megértem, hogy azért ennyit utazgatni elég fárasztó, és nyilván nem beépíthető a mindennapokba...
      Látod, már be is láttad, hogy fölösleges a hiszti!:D Ajánlom figyelmedbe a Viasaton azt a fogyós műsort, reggelente azt szoktam nézni hasizmozás közben. Rengeteg kg-t dobtak le, és ez edzés nélkül nem ment volna! Nálunk egyébként sokan vannak elég jelentős súlyfelesleggel, de egy megfelelő órán ők sem maradnak le!:)
      Szerintem akkor kezdetnek figyelj oda jobban az ételekre, és pl. biciklizz sokat, ha teheted! Youtubeon pedig rengeteg szuper erősítő videó van, Rékunak is fogok nézni majd:) Sok sikert Neked is, írj majd, hogy hogy ment! <3 :)

      Törlés
  5. Ez a Kata óriási forma lehet :D Ilyenkor nagyon bánom, hogy vidéken élek, ahol a legjoibb opció az otthoni torna tetsedzés :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kata az a világ tanára, a tegnap reggeli dupla edzésen is végig oltott. :D
      Hát igen, vidéken nehezebb, de ha már rászánod magad, hogy fuss, biciklizz, ugrókötelezz, videókra tornázz, az már igazi elhatározás! Arra figyelj, hogy tükör legyen előtted, ha tornázol, hogy ellenőrizhesd, jól tartod-e magad, itt a legkönnyebb hibázni.
      Hajráá hajráá!!! Ügyesen!:) :*

      Törlés
  6. Kata a legjobb edző én is imádom!

    VálaszTörlés