2013. június 7., péntek

Egészséges házi üdítő: Hideg gyömbértea, alias omnomnomnomnom

Itt a jó idő, és az ember kívánja a hideg, finom italokat. Szinte minden helyen hatalmas választék van a kólából, gyümölcs nélküli gyümölcslevekből, agyoncukrozott limonádékból, különböző jeges teákból...

Az az igazság, hogy ezek az üdítők tele vannak nyomva cukorral. Ami meg Zero, az meg máshol rombol, és talán nagyobb kárt tesz a cukorpótló összetevőivel, mint ha igazi cukor került volna a termékbe.
Amikor az ember elkezd készülni a bikiniszezonra, az nem könnyű feladat, lássuk be. Annyi ételről kell lemondani, és olyan nehéz áttérni az igazán egészséges életmódra. Kezdd ezért a legkönnyebbel: Hagyd el a cukros üdítőket! 

A folytatáshoz kattints a továbbra!

Annyi mindent csinálhatsz otthon: egészséges limonádét, például eperrel keverve: nyami!; hideg szénsavas/szénsavmentes ásványvizet, mézzel és citrommal, jégkockával: hipernyami!; epres-banános turmix xilittel/mézzel, ha a tejet ki akarod hagyni, akkor pedig kókusztejporral: szupernyami. Az utolsó ráadásul laktat is, reggelihez ajánlom!:) 

Gyömbérből tea

Elárulom, hogy télen forrón ittam, és esküszöm, ez egy csodaszer. Rendbe tett, akárhányszor az immunrendszerem felmondta a szolgálatot, átsegített egy légcső gyulladáson, visszahozta a jó közérzetemet, felmelegített...


De most - végre valahára - jön a meleg, úgyhogy én azt mondom: csináljunk belőle fincsi üdítőt!
Tulajdonképpen nevetségesen könnyű elkészíteni, és a nagy különbség a meleg teához képest annyi, hogy ez hideg. Kóstold meg, és rájössz, hogy jobb akármelyik Nestea-nél, és igazi frissítő hatású.

Nézzük is, mik a pozitívumai!

Mire jó a gyömbér? 




  • javítja a közérzetet, fokozza a szervezet hőtermelését
  • méregtelenít
  • kalciumot, vasat, magnéziumot, foszfort, nátriumot, káliumot, ásványi sókat és A-, B komplex és C-vitamint tartalmaz
  • élénkíti a vérkeringést, fokozza a koncentrálóképességet - vizsgák előtt ideális!
  • segíti a szív és az érrendszer egészséges működését, csökkenti a vérrögképződés kockázatát - fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegség és az agyvérzés (stroke) esélyét
  • kitűnő görcsoldó - menstruáció esetén ajánlott!
  • antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert
  • megfázás, légúti fertőzések esetén segít legyőzni a bacikat
  • gyulladáscsökkentő
  • csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét
  • erősíti a gyomrot
  • a gyömbér fokozza az emésztőnedvek termelődését, így segít a nehéz, zsíros ételek emésztésében
  • segít legyőzni a hányingert - még a kemoterápia következtében kialakult rosszulléten is segít!
  • afrodiziákum - élénkíti a nemi vágyat


Egyéb tények a gyömbérről:

  • a friss gyömbér a hűtőben hetekig eláll
  • a legtöbb hatóanyag közvetlenül a héja alatt található, így nem kell meghámozni, csupán jól megmosni a gyömbért, mielőtt lereszeljük
  • a gyömbér ezerféle módon fel lehet használni, például olajokként, amik csökkentik az izom - és ízületi fájdalmakat

Gyömbértea - csináld magad!

Hozzávalók 1,5 l gyömbérteához:


Ez egy hatalmas gyömbér, lesz róla kép, mekkora darab kell másfél liter  jeges teához

  • egy darab gyömbér - Herbaházban (bio verzió, picit drágább, nem sokkal!) / Sparban beszerezhető, olcsó, a mennyisége attól függ, mennyire akarsz erősebb, csípősebb teát készíteni, illetve mennyiségben mennyi teát szeretnél
Egy nagy darab gyömbér, több liter üdítőre elég - 218 Ft :)
  • 1 db citrom
  • méz
  • 1,5 l forró víz
1. : Mosd meg alaposan a gyömbért! Ha nagyobb gyömbért veszel, egyszerűen törd le belőle a kívánt darabot, és a többit rakd be a hűtőbe.

2. : Reszeld le a gyömbért - én ezt a nagyobb reszelőt kedvelem, mert sokkal gyorsabban kész vagy vele. Ellenben ha betegeskedsz éppen, akkor vágd kisebb kockákra, hogy később megehesd.

Én ezt a nagy lyukú reszelőt szeretem, szerintem ezzel a legegyszerűbb. Ekkora darab gyömbér elég másfél literhez, mert sokáig fogjuk áztatni!

Csavarj ki egy citromot - én két szeletet külön felvágom apróra, hogy később belerakjam a lehűtött italba!
3. : Vegyél elő egy kancsót, tedd bele a reszelt gyömbért, és forrázd le 1,5 l vízzel. Csavarj kis egy citromot!

Majd szimatolj bele, isteni illata lesz!
4. : Fedd le, várj kb. háromnegyed órát, utána öntsd bele a citromlevet. Vedd le a fedőt, hogy gyorsabban hűljön - további negyed óra - húsz perc múlva tedd bele a mézet (forró vízbe SOSE tegyél mézet, mert elveszti a hatóanyagait! Iható melegségű italba tedd csak.). Utána rakd bele a hűtőbe!

5. : Várd meg, amíg lehűl (1-2 óra), közben készíthetsz jégkockát. (Nekünk a hűtő automatikusan gyárt, de lehet kapni jópofa formájú jégkészítőket, illetve felvághatsz citromot apró darabra, belerakhatod a jégkészítőbe szánt vízbe, és nagyon jól fog kinézni a végeredmény!)

6. : Ha lehűlt a tea, vedd ki a hűtőből, szűrd át egy másik kancsóba, rakj bele jeget, citromdarabkákat, és már fogyaszthatod is!:) 

Nyami.


Fontos: ha nem szereted a gyömbér csípős ízét, akkor kevesebb gyömbérrel készítsd az adagot, vagy kevesebb ideig hagyd ázni!:)

Remélem, sokan kipróbáljátok, ha nektek is van valami tuti, egészséges üdítő-receptetek, írjatok ide nyugodtan! Mindig érdekel a véleményeteket, hozzáfűznivalótok!:) 

Majd számoljatok be, hogy sikerült!:)

Zs <3



2 megjegyzés:

  1. Jó ötlet, ki fogom próbálni, köszönöm a tippet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen, remélem, Te is a rajongójává válsz majd ;)

      Törlés