2013. június 9., vasárnap

EGESZSEGES TAPLALKOZAS -Amit en eszem es receptek 1.RESZ

 Sokak keresere bemutatom most nektek,hogy en miket eszem, megosztok veletek jo sok receptet, tisztito smoothiekat es egeszseges reggeliket, valamint elmondom nektek, hogyan kell nagyon finom kokusztejet es mandulatejet csinalni hazilag. 


Kattints a tovabbra a folytatashoz!





  Mar igertem par hete ezt a postot, aztan valahogy elmaradt, mas otleteim voltak, es a vizsgaidoszak is keresztul huzta a szamitasaim. Alig varom, hogy (kereken) ket het mulva menjek Hollandiaba, es ott majd nyugisan, tengerparton egy kavezoban ucsorogve irhassam nektek a sok-sok postot. Hihetetlen, hogy szalad az ido, ugy emlekszem arra a napra, amikor februar vegen sirva jottem haza, mintha tegnap lett volna.. erre mar megyek is vissza :)
  Kicsit felek amugy, mert Hollandiaban olyan,hogy egeszseges etkezes, nem nagyon letezik. Sok gazdag ember bio-orult,es rengeteget koltenek organikus es bio etelekre, de ez nem jelenti azt, hogy dietaznak. Ugyanugy esznek csokit, csak biot, ami nem 2 euro hanem 12. Es ugyanolyan zsirparnakat csinal..

  Nem altatok senkit, dragabb az egeszseges eletmod-dieta, mintha csak sultkrumplit es nuggetset ennel mindennap vacsorara. Viszont! Nem veszesen dragabb. Nekem anyukam fizeti az alberletem, minden mast pedig magamnak fizetek, igy nagyjabol meg tudom allapitani, hogy megis mennyivel tobbet koltok. Mielott ki nem koltoztem Hollandiaba (2012.januar) olyan heti 5000 forintot koltottem kajara, valamikor annyit sem. Termeszetesen tudom, hogy azota minden dragabb lett, de nagyjabol be tudjatok hatarolni, hogy az ma mennyi lenne.A bevasarlo listam nagyon egyszeru volt. Chips, csoki, ice tea,fagyasztott sultkrumpli,halrudacskak, csipos smack leves tejfollel( kedvencem), es sok-sok feher kenyer majkremmel.
A CBA meglatta bennem a potencialis aranybanyat szerintem, kethetente nyomtak az egyet vesz, kettot kapsz lays akciokat. Na akkor egyszerre 10 chipssel mentem haza, es betoltam 3 nap alatt. Csontsovany voltam, mert egesznap aludtam, meg futottam es balettoztam, de a borom olyan csunya volt, logott a fenekem, a combom, a hasam, sapadt voltam, gyenge, minden amit el tudtok kepzelni.

Szoval, leirom nektek, hogy en miket szoktam enni. Nagyjabol hetente egyszer elmegyek nagybevasarolni, sot..inkabb masfel hetente. Ha elfogy mondjuk a gyumolcs meg tojas, akkor lefutok venni, de mast nem veszek. Jelenleg olyan heti 8000 forintot koltok etelre, bar meg tudnam uszni olcsobban is ha jarnek tobbszor piacra, de amikor hatkor kelek, es este 9-kor erek haza, valahogy nem fer bele, es a piac sem tart night shopping partykat miattam sajnos.Az egyetlen gyengesegem a kinai/thai  kaja, arrol nem, es ismetlem, NEM mondok le. Hetente egyszer, rituale szeruen, a heti egy szabadnapomon, amikor se suli, se munka, leulok, berakom a kedvenc sorozatom, es komotasan elcsocsalom, kielvezek minden falatot. A Padthai-ban valaszthattok teljes kiorlesu tesztat is, es hozza kb. 10 fele parolt zoldseget es csirket szoktam valasztani. Nagyon-nagyon finom, es ennyi teszta, foleg, hogy teljes kiorlesu (lassu felszivodasu szenhidrat), talan nem is akkora bunozes. Ha nektek is van valami kedvencetek, ne mondjatok le rola, de inkabb tunjon kierdemelt jutalomnak  a kedvenc csokitok, mint allando, mindennapos dolognak. Ha sikerul a vizsgaidoszak, igenis unnepjetek meg, megdolgoztatok erte.Valakinek ez egy pohar pezsgo, valakinek egy kis tabla csoki. Termeszetesen nem szabad atesni a lo masik oldalara, fontos, hogy ez jutalom legyen, es ne altalanos, mindennapi potcselekves.


 Ket reszre szedem ezt a postot. Eloszor a gyumolcsok es zoldsegek, jovo heten pedig minden mas. Azert dontottem igy, mert szeretnek megosztani veletek par receptet, es smoothie/juice otleteket, hogy lassatok, nem unalmas a sok zoldseg es gyumolcs, csak meg kell tanulni hasznalni oket. Valamint irok meg a kulonbozo magokrol, amit felhasznalhattok a turmixoknal, mert eltelitenek es nagyon egeszsegesek, illetve kokusztej es mandulatej receptet is bemutatok.



Gyumolcsok




  • eper (szepit; meregtelenit; jotekony hatassal van az arcborre es a pattanasokra; enyhiti a fajdalmakat es a lazat)
  • alma (magas a C-vitamin tartalma; jotekony hatassal van az emesztesre; magas rost-, es vitamintartalma van; meregtelenito hatasa van)
  • banan (kaliumban es magneziumban gazdag, emiatt jotekony hatassal van a szivre es a vernyomasra; megved a gyomorfekelytol; javitja a tapanyagok felszivodasat; javitja a kedelyt Triptofan nevu osszetevojenek koszonhetoen- haha, mostmar nem nyulhattok a csokert ha rossz kedvetek van!)
  • ananasz ( gyorsitja az emesztest; magas a C-vitamin tartalma, valamint van benne kalium, folsav es sok rost anyag; csokkenti az edesseg utani vagyat; serkenti az agy verellatasat)
  • kiwi (nagyon magas a C es E vitamin tartalmas,majdnem kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és annyi E-vitamint, mint az avokadó.)
  • mango (meregtelenito hatasu; serkenti a verkeringest; a nemi hormonokat, es jot tesz a szemnek, a foginynek es a bornek; tartalmaz foszfort, kaliumot,kalciumot, natriumot, magneziumot es vasat.)
  • dinnye (kiemelkedoen jo hatassal van a vesenkre es a majunkra; tobb,mint 90%-a viz, igy hamar eltelit, magas a rost tartalma; jot tesz a szivnek, a verkeringesnek es az immunrendszernek)
  • barack (rengeteg kalciumot es magneziumot tartalmaz, valamint kaliumot es foszfort is;magas C-,es B-vitamin tartalommal rendelkezik; a belőle hasznosuló biotinok felelősek a haj és a bőr szépségéért, antioxidáns-tartalma akadályozza a rákos sejtek kialakulását, a niacinok pedig óvják a szívet és az érrendszert)
  • malna (lazas betegeknek ajlnljak, illetve verszegenyeknek; szabalyozza a belmukodest es a vastagbelrak kialakulasanak a veszelyet;
  • szolo ( sok vitamin van benne: A, B1, B2, C es kalium, kalcium, foszfor es vas tartalma is magas) 
  • mandarin (csokkenti a verkoleszterin szintet, rak kialakulasanak eselyet csokkenti magas C-vitamin tartalma miatt)
  • egres (segiti a belmukodest; akadalyozza az erek elmeszesedet;csokkenti a verkoleszterin szintet,kozepes mennyisegu C es E vitamin van benne, de ez a ket antioxidans vitamin segit a szabad gyokok hatastalanitasaban, igy a rak kialakulasanak eselyet is csokkenti a rendszeres fogyasztasa!)
  Tudom, hogy ebbol a legtobb ideny gyumolcs, de tavasz es keso osz kozott egyszeru oket beszerezni ( nagyreszet), legalabbis ahogy eddig en tapasztaltam. Nyilvan nem veszem meg egyszerre az osszes gyumolcsot, nem vagyok Trump orokos, meg nincs is arra szukseg, de mindig van 3-4 fele gyumolcs a hutomben, amibol tudok gyumolcssalit csinalni, vagy csak tizoraira elfogyasztani. Jelenleg ananasz, eper, banan, alma es dinnye van otthon. Par het mulva, mikor mar Hollandiaban leszek, sok-sok szolot eszem majd, es mangot, mert ott olcsobb es nagyon finom, bar itthon is lehet kevesebb penzert kifogni mangot, Aldi, Lidl es a Spar polcain keressetek, legtobbszor 300 forint. Nalunk a CBA-ban 700, kicsi es zold..hulyek ezek.
 Amit en nagyon szeretek, es nektek is ajanlom uzsira: keverj ossze egy kis zsirszegeny joghurtot par kanal sovany turoval, bele par csepp stevia, es vagy keverd ossze malnaval, vagy felvagott eperrel. Mind a ketto nagyon finom, de ha malnat teszel bele, hagyjad a hutoben egy orat, keverd ossze alaposan a turoval, es nagyon nagyon finom, igazan kremes lesz!


Zoldsegek

 En imadom a zoldsegeket, peldaul a paradicsomert az eletem adnam. Napi 3 szemet mindig megeszem. Nagyon szeretem a brokkolit, spenotot, karfiolt, ceklat, padlizsant, sargarepat es a cukkinit is.



  • brokkoli (erositi az immunrendszert; magas a C-vitamin es rost tartalma; értékes A-vitamin, B6-vitamin, kalcium-, kálium-, vas-, folsav-, cink-, foszfor- és béta-karotin forrás)
  • cekla ( rengeteg kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, ként, A-, B- és C-vitamint tartalmaz; tisztitja a majat es a vert.)
  • spenot ( magas a vitamin tartalma : A, B, E, C, K ; gazdag vasban es kalciumban,  csokkenti a vercukor szintet)
  • uborka (serkenti az angyagcseret es nyugtatja a beleket)
  • paradicsom (jo immunerosito, rakmegelozo hatasarol hires, nagyon jo hatassal van a majra; tisztitja a vert; meregtelenit; segiti az emesztest, gazdag A-,E-, es C-vitaminban)
  • padlizsan (vertisztito hatasa van; gyrositja az emesztest;  A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz; megtalálható benne foszfor, kálium, kalcium, magnézium, nátrium és vas is; rengeteg antioxidans van benne)
  • cukkini (95%-a viz, igy hamar eltelit; sokféle ásványi anyagot tartalmaz: mangán, kálcium, magnézium, kálium, réz, foszfor, cinkés vitamint: A, B1, 2, 6, 9; folsavban és élelmi rostban gazdag; enyhe hashajto hatasa van, ezzel vigyazzatok)
  • sargarepa (alapveto vitaminforras :A-,B-,C-,E- vitaminokat tartalmaz, es sok kalciumot, natriumot,magneziumot, es vasat is; immunrendszer erosito, hozzajarul a betegsegbol valo felepuleshez; savtalanitja a vert; tisztitja a beleket- fozve taplalobb, mint nyersen!)
A fentieket kivul szeretek jegsalatat, ruccolat, es csirakat is enni.

Nosaltyrol: A különféle csírák értékes táplálékok: magas rosttartalmuk mellett, koncentráltan találhatók meg bennük a létfontosságú fehérjék, vitaminok, antioxidánsok és ásványi anyagok. A gabonák, olajos magvak, gyógynövények és fűfélék csíráit nyersen érdemes fogyasztani (pl. salátákba téve), míg a hüvelyesek csíráit (a bab-és borsócsírákat) párolva, főzve fogyasszuk, különben mérgező fehérjék maradhatnak bennük.


Minden receptet 1 szemelyre fogok irni, mert nekem csak magamra kell foznom, amikor Budapesten vagyok. 



Padlizsankrem:


Kihagyhatjatok a majonezt, en azzal imadom, de anelkul is finom termeszetesen.



  • 1 nagyobb padlizsan, vagy ket kisebb (en egyet szoktam venni, mert a majonezes krem hamar megromlik, talan 4 napig birja, es annyit ugysem tudok megenni..)
  • 2 evokanal olivaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma( lereszelve)
  • so,bors izles szerint
  • light majonez izles szerint-nekem ez 2 EK
Padlizsant szurkald meg villaval, mindenhol, majd tedd be a sutobe, kb.180 fokra. Pontos idot nem tudok mondani, figyelni kell a padlizsant, mert nagyban fugg a meretetol, hogy milyen hamar sul meg. Ha rancos, es "osszeesett" akkor mar jo. Kiveszitek,vigyazzatok mert a husa rohadt forro lesz, en nagyon megegettem magam, bar en egy szerencsetlen vagyok az ilyenekben.. szoval talkaba teszed, meghamozod, villaval osszetorod es megkavarod.
Lassan kezdd el hozzaadni az olajat kavargatas mellett, majd johet a tobbi hozzavalo. Eloszor mindenbol kevesebbet tegyetek, inkabb utana adjatok hozza meg tobb fuszert, minthogy tul sok legyen es ehetetlen.
Abonettre nagyon fincsi, es a tonkolybuzas kenyerrel is.
Hutoben 3-4 napig tarolhato.







+1 info: Ha nem szeretnetek ezzel bajlodni,  CBA-ban es bio boltokban lehet kapni millio felet. Legjobban a bio padlizsankremet szeretem, mert azt nem tomik tele edesitokkel es izfokozokkal. Altalaban nincsen sok izuk, mert nem tesznek bele sot, es borsot, azt add majd hozza otthon magadnak. 


Cukkini chips

Nem hazudok, nem olyan finom, mint az agyon fuszerezett lays(thai sweet chili..ahh), de sokkal egeszsegesebb es azert finom is. EES! Nagyon- nagyon egyszeru.



  • 1 nagyobb cukkini
  • olivaolaj
  • fuszerek a te kedved szerint! akar vegeta, akar medvehagyma, so bors pirospaprika..akarmi, tenyleg! (+tipp: parmezan sajt vagy tengeri so!!)

Mosd meg alaposan a cukkinit, vagd fel vagy hasznalj egy uborka reszelot( nem tudom hogy hivjak, ennyire vagyok jartas a konyhaban,bocsi :)), es reszeld le vekony szeletekre. Sutopapir a tepsibe, mehet ra a feldarabolt cukkini. Par csepp olivaolajt csopogtessetek mindket felere, hogy ne egjen meg. Aztan fuszerezzetek, de ne essetek tulzasba, mert itt ami kevesnek tunhet, az kesobb tul sok lesz. Nagyon magaba szivja a fuszereket! Tedd be a sutobe 230 fokra, es susd 30 percig. Nezz ra sokszor, mert ha nagyon vekonyak a szeletek, hamar megeghet, es akkor sok lesz a 30 perc.






Miutan kesz, varjatok par percet, hogy lehuljon, majd fogyasszatok el. Sajnos nem jo par ora elteltevel, hiaba melegited fel ujra, elvesziti az izet es szottyadt lesz.



Quinoa salata olivabogyoval(no-saltyn talaltam)

2 fore



  • 250 g quinoa
  • 2 db paradicsom
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • kb 10 olívabogyó
  • 1 csokor petrezselyem
  • olívaolaj
  • 1 kis snidling

Mosd le a quinoat, tedd fel foni kb. ketszer annyi, etelizesitos  vizzel, 10 perc kb. mire elkeszul. A zoldsegeket kockazd fel,   petrezselymet a szaraval egyutt vagd aprora. Mikor elkeszult a quinoa, keverd ossze a zoldsegekkel, majd locsold meg egy kis olivaolajjal.

Ezt a receptet milliofelekeppen elkeszitheted, olyan zoldseggel, amilyennel csak szeretned!






Kedvenc reggelim:


  • kb 150 gramm ( 500 grammos zacsi negyede) brokkoli mix ( aldiban szoktam venni, de mindenhol lehet. Van benne brokkoli, repa, es karfiol; 300 forint)
  • Fuszerek a zoldsegre- izlesetek szerint. Vegeta, vagy barmi mas.
  • 1 egesz tojas, es egy tojas feherje
  • olivaolaj/ light margarin

 Melegitsd fel az olajat, vagy margarint, es ontsd bele a zoldsegeket, majd fuszerezd meg oket. Susd oket alacsony langon par percig, majd mehet ra a felvert tojas. En neha keverek a tojasokhoz 2 EK tejet, vagy 1 EK tejfolt, nagyon finom es kremes lesz tole.
Nagyon laktat ez a rantotta, es nagyon finom, az pedig csak plusz, hogy egy sietos reggelen 5-6 perc alatt elkeszulsz vele.


 A rantottara amugy millio variacio van, amit meg nagyon szeretek, az a felvagott hagyma, paradicsom es paprika. Futtasd meg oket olajon, ra a tojas  es keverd ossze jol.( a sargajaval vigyazzatok, legjobb, ha mondjuk 1 egesz tojast, es egy feherjet kevertek ossze) En szoktam tenni a tojasra ket szelet light pannonia sajtot, nagyon izletes lesz a rantotta tole.




Omlett Jamie Oliver modra 

  • 2 nagy tojas
  • 2-3 szal friss bazsalikom
  • frissen orolt bors, so
  • 1 TK vaj
  • 1 marek reszelt cheddar sajt ( ez itthon eleg draga, ha tombben veszed, a light pannonia sajt is tokeletes szerintem, vagy a szeletelt verzioja a cheddar sajtnak)
  • egy marek koktelparadicsom


Verd fel a tojasokat, add hozza a sot, borsot, majd a tegyed bele a serpenyobe, a felhevitett vajba. Alacsony tuzon  susd meg, nem kell osszekeverni, csak hagyjad, mintha palacsintat csinalnal. Amikor mar kezd megsulni a tojas, de a teteje meg kicsit nyers, akkor szord ra a reszelt sajtot. Varj amig megsul teljesen.

Ha szeretned a paradicsomot, es a bazsalikomot is beletenni, eloszor azokat susd meg egy kis olivaoljaban, par percig, hints ra egy kis sot es borsot, majd folytasd ugy, mint az elso bekezdesben leirtam.








GREEN SMOOTHIE ES JUICE RECEPTEK




 Nincs annal jobb, mint egy hatalmas pohar zold smoothieval kezdeni a napot. Feltolt energiaval, megtelit, tele van antioxidansokkal es rengeteg vitaminnal. Mikor felkeltek, igyatok meg egy jooooo nagy pohar vizet, de ha lecsuszik ket pohar, az megjobb, mert beinditja az emesztest es "felebred" a tested. A receptek nagy resze 2-3 poharra eleg, vagy meg annal is tobbre, tegyed bele egy shakerbe es vigyed magaddal, hutoben mindig elallnak par orat. Mindig kockazd fel a gyumiket, zoldsegeket, tedd bele a turmixgepbe, maximumon turmixold 3 masodpercig, majd normal fokozaton addig, amig teljesen sima nem lesz.

+A narancsokat eloszor mindig preseld le, es utana hasznald fel a levet.
+A spenottol ne ijedjetek meg, semmi ize nincsen, csak egy kicsit edeskes, ha nagyon sokat hasznalsz belole.
+ Mindig tehetsz ezekbe natur feherje port, nem fogja elrontani az izet a smoothienak.
+Ha van otthon kokuszolaj, egy EK mindig mehet a turmixba!


A receptek legtobbje pinterestrol, meg az internetrol,pl. tumblr-rol van, par pedig sajat kiserletezes eredmenye.



  • 2 darab alma
  • 1/2 uborka
  • egy marek petrezselyem
  • 1 pohar viz





  • 1 fuji alma
  • 1 nagy uborka
  • 1/2 citrom
  • par centi gyomber
  • marek petrezselyem




  • 1/2 uborka
  • 1 cekla
  • 1 alma





  • 2 pohar narancsle
  • 1 bogre spenot
  • 2 EK chia mag (errol lentebb olvashatsz majd)





  • par centi Aloe Vera level
  • 1 bogre afonya
  • 1 bogre viz
  • 2 mango



  • 1 banan
  • 1  mango
  • 1 fagyasztott mango (vagd fel kockakra, es tedd be a melyhutobe par orara)
  • 3 deci mandulatej (recept lentebb)
  • 1 marek kelkaposzta





  • 1 avokado
  • 2 korte
  • 2 ek kendermag (nem, nem csinalunk belole marihuanat)
  • 3 bogre malna
  • 2 bogre hideg viz




  • 2 narancs
  • 1 banan
  • 12 db nagyobb eper
  • 4 bogre spenot
  • 1 bogre natur gorog joghurt
  • 2 bogre jeg





  • 1/2 bogre kokusztej
  • 1 bogre spenot
  • 1/2 bogre ananasz
  • 1 banan




  • 2 bogre fagyasztott eper
  • 2 bogre romai salata
  • 2 banan
  • 2 bogre viz
  • 1 EK chia mag




  • masfel bogre szeletelt barack
  • 1 marek spenot
  • 1 EK agave szirup
  • 1/4 bogre zab
  • 1 bogre viz





  • 1 bogre mandulatej
  • Negyed bogre afonya






  • 2 Gala alma
  • 3 lime
  • 6-8 friss bazsalikom level
  • csipet himalaja so
  • 1 fagyott banan


  • 1 mango
  • 1 banan
  • 1 bogre narancs juice
  • 1 bogre sovany joghurt, elotte keverd ki egy kis vanilia aromaval





  • 7 narancs
  • 1 marek spenot
  • 1 marek kelkaposzta





  • 2 korte
  • 1 bogre fagyasztott afonya
  • Friss aloe vera, par centi a levelbol
  • 1 bogre lugos viz




  • egy marek eper
  • 1 banan
  • 1 pohar mandula/okusztej
  • kis stevia, vagy mas edesito

  • 2 banan
  • 1 1/2 pohar mandula/kokusztej
  • 1 EK fahej
  • 1 TK sovany kakaopor
  • par csepp stevia
(ezzel az utolso kettovel szeretem legjobban a feherje turmixom elkesziteni)








MAGOK

Ezeket mas oldalakrol masoltam, mert nem voltam tisztaban minden egyes pontjaval az alabb leirtaknak, es rossz/hianyos informaciot  pedig nem szeretnek atadni nektek.:)


Kendermag 


"A kendermagnak lenyűgöző egészségügyi hatásai vannak. A magban tökéletesen kiegyensúlyozott az omega-6 és omega-3 arány. 10 esszenciális aminosavat tartalmaz, több min 30%-a tiszta fehérje és 40%-a rost (a legmagasabb rosttartalmú a gabonák közül). 

A kendermag vagy akár a kender tej alkalmazható szívbetegségek, a rák számos formája, valamint gyulladásos alapú betegségek kezelésére."

(www.bien.hu)


"A termése, a kendermag egyedülálló a Földön létező több mint három millió ehető növény között. 
Ideális arányban tartalmaz minden esszenciális aminosavat, 65% edestin globulint, albumint (emberi fehérjével rokon), amely azonnal felszívódik, és immunglobulinok (pl. gamma-globulin) keletkeznek belőle. Hidegen sajtolt olajában 55 százalék linol- és 25 százalék linolénsav van, ebből kiemelkedően értékes a gamma-linolénsav, illetve omega-3 zsírsav is található benne, ezek szabályozzák a vitalitást, az elmeállapotot, az oxigéncserét, gátolják a vírusok és baktériumok bejutását a sejtekbe, és teszik átjárhatóvá az artériákat. "


(www.astronet.hu)




Chia mag



 "A chiamag teljes értékű fehérjeforrás. Valójában kétszer-háromszor annyi proteint tartalmaz, mint más magok. Kitűnő rostforrás. Remek vastagbél tisztító. Ténylegesen kipucolja az emésztőrendszert, így több értékes tápanyagot tud felszívni a szervezet, míg a hulladék kikerül az emésztőrendszerből.
Ez egy szuper-élelmiszer (superfood) cukorbetegek számára is, mivel segít stabilizálni a vércukorszintet.A chia maggal könnyebb a fogyás is, mivel az élelmiszer ízének megváltoztatása nélkül juttat több tápanyagot a szervezetbe. Mivel a szénhidrátok felszívódását lassítja, ezért hamar úgy érezheti, hogy megtelt. A magok kitisztítják a régi “szemetet” a belekből, így méregtelenítve fogyhat. 
Javítja a fizikai állóképességet, segít megőrizni a szervezet hidratáltságát és a kiegyensúlyozott elektrolitokat, így tökéletes étel sportolók számára is.Ezek az apró magvak tele vannak kalciummal, tartalmaznak még bórt, ez egy olyan nyomelem, amely segít a kalciumot beépíteni a csontokba.
Ez a szuper mag rengeteg antioxidánst tartalmaz, 3-szor annyit, mint az áfonya. Nem csak segít a betegségekkel szembeni harcban, de nem ürül ki olyan hamar a szervezetből, mint például a len. A chia magja 3-szor több vasat tartalmaz, mint a spenót, amelyre  nagy szükség van ahhoz, hogy az oxigén a tüdőből a szervekbe és izmokba jusson.Rendkívül sok omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavat tartalmaz. Mindkettő elengedhetetlen az agyműködéséhez, a depresszió visszafordításához és az általános jó egészségi állapothoz. "

(www.naturhirek.hu)


Lenmag

 "A lenmag 35 százalék zsiradékot tartalmaz, aminek 72 százaléka esszenciális, tehát a szervezet számára nélkülözhetetlen. Ebből 58 százalék nélkülözhetetlen zsírsav, amiből a szójababban csak 9 százalék van, a tökmagban 15 százalék, és a dióban 5 százalék. Más 
táplálékainkban nem fordul elő, vagy csupán jelentéktelen mennyiségben. 
A lenmag tartalmazza a legtisztább és legtöbb esszenciális olajat,amire a szervezetnek szüksége lehet. Ezzel a tulajdonságával ez egyik legértékesebb táplálékunkká vált. 

Gazdag A, B, C, D és E vitaminban. Az ásványok közül nagymennyiségben tartalmaz káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, ként, vasat, cinket, nátriumot, klórt, mangánt, szilíciumot, rezet, fluort, alumíniumot, nikkelt, kobaltot, jódot, krómot stb. "
(www.harmonet.hu)



BARMIKOR tegyel a turmixodhoz lenmagot, vagy Chia magot. Eltelitenek, es nagyon egeszsegesek.




Mandulatej :


4 bogrehez.




  • 1 1/2 bogre mandula (=+tipp: piacon olcsobban lehet venni)
  • 1/2 EK vanilia aroma
  • 1 EK fahej
  • csipet so
  • opcionalis: fenyomag por (lezuzod a fenyomagot )
Tegyed a mandulakat egy vizzel teli talba, a viz lepje el kb. 6 centimeterrel a mandulakat. Fedd le, es hagyd igy 8-12 orara (ejszakara). 
Tegyel fel vizet foni. Szurd le a mandulakat, majd tedd bele a turmix gepbe, es adj hozza egy bogre langyos vizet. Turmixold ket percig, majd ontsd at a masszat egy nagy talba, es adj hozza 2 bogre forro vizet, es hagyd allni 10 percig.
Ezutan vegyel elo egy nagy talat, es szurd le az egesz masszat. Kanallal nyomogasd ki a levet a szuron keresztul, es ezutan add hozza a vanilia aromat, sot, fahejat , es a fenyomag port.

Par napig elall a hutiben, es isteni :))) Mindig razd fel fogyasztas elott!




Kokusztej:

  • 1 resz kokuszreszelek
  • 2 resz viz
A kokuszreszeleket ontsd le forrasban levo vizzel,majd hagyd par orat allni (ejszaka). Ezutan turmixold ossze, es szurd le. En szoktam hozza adni egy kis steviat, vagy fahejat.

Hutoben 3-4 napig elall.








Remelem tetszett nektek ez a bejegyzes, barmilyen otletetek van, vagy sajat receptetek, kerlek titeket irjatok meg, szivesen kiprobalnam oket :)

Tudom, nem egyszeru atterni erre a tudatos eletmodra, en is szenvedtem vele eleg sokat az elejen, de  biztosan allithatom, hogy megeri! :)

A masodik reszt jovoheten hozom nektek, addig is sok-sok puszi, es kitartast a vizsgakhoz, ha meg van nektek is :)

Reka

8 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy megírtad ezt a posztot, nekem ez nagy segítség!:) Még, még, még hasonlókat:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. orulok, hogy tudok segiteni :) van valami kulonleges dolog,a mi erdekelne?

      Törlés
  2. Az a kep de cuki :D :D
    En mar nagyon varom az uj sorozat/film ajanlos posztot, hamarosan vege a vizsgaidoszaknak, es akkor belemelyedhetek a temaba :D

    VálaszTörlés
  3. Szija, írtad hogy fehérjeturmixot csinálsz és most rendeltem egy nagyobb adagot, mert borzasztó vékony vagyok és szeretnék edzéssel vmi kis súlyt magamra szedni. Tudnál segíteni, hogy hogyan kell szedni, meg mikor, meg hogy elég néha vagy mindennap érdemes?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szioo! En reggel szoktam inni es este. Szoval mindenkeppen mindennap igyad, hiszen ha csak parszor teszed, nem fog hatni..es azt hadd kerdezzem meg, hogy mennyit mozogsz vagy mit csinalsz? Mert edzes utan is szoktak inni. Mondjuk en estenkent futok, es utana iszom, de ha te mondjuk delutan kettokor mesz a kondiba, akkor azutan igyad :) Turot is egyel sokat, az tele van proteinnel, azt estefele egyed, vacsorara tokeletes :)

      Törlés
    2. Köszi :) Konditerembe szoktam járni, vagy itthon tornázok youtube videókra ha nincs jobb :D És akkor az után fogom. A túró pedig jó ötlet köszi, pont most vettem egy nagy adaggal, mert azért a napi csirkemell adagot ami fehérjebevitel szempontjából kellene nem biztos, hogy meg tudnám fizetni :D

      Törlés
    3. Hat teljesen megertem, nagyon draga.. vegyel turot, bele joghurt, gyumik:) nagyon fincso, csak este a gyumolcsokkel ovatosan! Milyen proteint vettel?

      Törlés